Odtworzono oryginalny karmin Renoira

14 lutego 2014, 07:45

Specjaliści z Instytutu Sztuki w Chicago odtworzyli oryginalne czerwienie z obrazu Renoira. Portret pani Valentine Clapisson, żony paryskiego maklera, powstał w 1883 r. Przez 131 lat zdążył wyblaknąć pod wpływem światła.



Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko

22 listopada 2013, 12:48

Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.


Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony

21 listopada 2013, 10:02

Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.


(Nowe) najmocniejsze piwo świata

25 października 2013, 09:42

Szkocki browar Brewmeister stworzył najmocniejsze piwo świata. Z 67,5% alkoholu Snake Venom o 2,5% pobił zeszłorocznego rekordzistę o równie szumniej nazwie Armageddon.


Kto by pluł taką pyszną (leczniczą) pastą?

22 października 2013, 06:29

Południowoamerykańskie wielbłądowate, a zwłaszcza lamy i alpaki, są bardzo podatne na infekcje endopasożytami. Za szczególnie problematyczne uchodzą zakażenia motyliczką wątrobową (Dicrocoelium dendriticum), które dość często kończą się zgonem. Ponieważ wielbłądowate łatwo poddają się stresowi i plują, połknięte dawki leków przeciw parazytozie niejednokrotnie są zbyt niskie. Jako rozwiązanie tego problemu Agnes Dadak i Sonja Franz z Vetmeduni Vienna zaproponowały smaczną pastę.


Dizajnerskie wydobywanie smaku

10 października 2013, 13:36

Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.


Piwo nie z tego świata

4 października 2013, 07:00

Browar Dogfish Head z Delaware wyprodukował piwo nie z tego świata. Dosłownie. Warzenie Celest-jewel-ale można porównać do zaparzania herbaty ekspresowej. Pył z utłuczonych księżycowych meteorytów zanurza się bowiem w piwie. Ponieważ zawiera on minerały i sole, wspomaga proces fermentacji i wpływa na smak. Piwowarzy pozyskali egzotyczny dodatek dzięki firmie ILC Dover, która produkuje kombinezony dla NASA.


Krytycy kulinarni skosztowali pierwszego burgera z mięsa z probówki

5 sierpnia 2013, 12:55

Dziś (5 sierpnia) na konferencji prasowej w Londynie przygotowano i skosztowano najdroższego hamburgera świata - przekąska powstała z mięsa z probówki.


Przez odśpiewanie 'Sto lat' tort lepiej smakuje

23 lipca 2013, 12:39

Urodziny obchodzi się według określonego schematu: goście śpiewają jubilatowi "Sto lat", a ten zdmuchując świeczki, często myśli o jakimś życzeniu. Najnowsze badania sugerują, że rytuał sprawia, że tort lepiej smakuje.


Woda pitna z potu

22 lipca 2013, 18:08

By uświadomić ludziom, że w różnych częściach Azji i Afryki ludzie cierpią z powodu braku wody do picia, zespół szwedzkich inżynierów opracował pod kierownictwem Andreasa Hammara Sweat Machine - urządzenie do ekstrahowania potu z ubrań.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy